Συνθετη Αναζητηση Νομοθεσιας - Νομολογιας

Νομοθεσία

Κατασκευή, παρουσίαση και πώληση προϊόντων καπνού και συναφών προϊόντων - Εικονογραφικές προειδοποιήσεις που πρέπει να χρησιμοποιούνται για τα προϊόντα καπνού / Ν. 4419/20-9-2016, ΦΕΚ 174Α.

 

Δημοσιεύτηκε ο Ν. 4419/20-9-2016 / Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς την Οδηγία 2014/40/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 3ης Απριλίου 2014 για την προσέγγιση των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών - μελών σχετικά με την κατασκευή, την παρουσίαση και την πώληση προϊόντων καπνού και συναφών προϊόντων και την κατάργηση της Οδηγίας 2001/37/ΕΚ (αριθμ. L 127/1 της 29.4.2014), όπως το Παράρτημα ΙΙ της Οδηγίας αυτής τροποποιήθηκε με την κατ' εξουσιοδότηση εκδοθείσα Οδηγία 2014/109/ΕΕ της Επιτροπής της 10ης Οκτωβρίου 2014 για την τροποποίηση του Παραρτήματος ΙΙ της Οδηγίας 2014/40/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου με τη θέσπιση της βιβλιοθήκης των εικονογραφικών προειδοποιήσεων που πρέπει να χρησιμοποιούνται για τα προϊόντα καπνού, καθώς και άλλες συναφείς διατάξεις / ΦΕΚ 174Α.

 

(Από την Αιτιολογική Έκεθση του Νόμου):

"1. Η αρ. Αριθ. Υ1/Γ.Π. οικ. 266 (Β΄ 8/13.1.2003) «Παραγωγή, παρουσίαση και πώληση προϊόντων καπνού σε συμμόρφωση προς την οδηγία 2001/37/ΕΚ (ΕΕL 194/18.7.2001) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου» όπως ισχύει, θεσπίζει κανόνες για τα προϊόντα καπνού. Προκειμένου όμως, να αποτυπωθούν οι σχετικές επιστημονικές εξελίξεις, οι εξελίξεις στην αγορά και οι διεθνείς εξελίξεις χρειάζονται ουσιαστικές αλλαγές στην εν λόγω κοινή υπουργική απόφαση και επομένως απαιτείται να καταργηθεί και να αντικατασταθεί από νέα
με βάση τη νέα Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου, ήτοι την Οδηγία 2014/40/ΕΕ, η οποία ενσωματώνεται με το παρόν σχέδιο νόμου.
Είναι αναγκαία η ανάληψη περαιτέρω δράσης όχι μόνο για την ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς αλλά κυρίως για την αντιμετώπιση των ανακυπτόντων και των πρόσφατα εντοπιζόμενων κινδύνων για την υγεία από τη χρήση/κατανάλωση προϊόντων καπνού, νέων προϊόντων καπνού, ηλεκτρονικού τσιγάρου και φυτικών προϊόντων για κάπνισμα. Τα προϊόντα καπνού και τα συναφή προϊόντα δεν είναι συνήθη εμπορεύματα και λόγω των ιδιαίτερα επιβλαβών συνεπειών τους στην ανθρώπινη υγεία, η προστασία της υγείας θα πρέπει να έχει υψηλή προτεραιότητα, ιδίως για τη μείωση του επιπολασμού του καπνίσματος μεταξύ των νέων.

2. Η νομοθετική δράση είναι επίσης αναγκαία για τηεφαρμογή του ν. 3420/2005 (Α΄298) «Κύρωση της Σύμβασης Πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον έλεγχο του καπνού». Η χώρα μας, ως ένα συμβαλλόμενο μέρος, υιοθέτησε μεταξύ των κρατών - μελών ένα σύνολο κατευθυντηρίων γραμμών για την εφαρμογή της Σύμβασης Πλαίσιο για τον έλεγχο του καπνού.

3. Είναι κοινή διαπίστωση η αναγκαιότητα προσέγγισης των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων που αφορούν:
α) τα συστατικά και τις εκπομπές των προϊόντων καπνού και τις συναφείς υποχρεώσεις κοινοποιήσεων, συμπεριλαμβανομένων των μέγιστων επιπέδων εκπομπών σε πίσσα, νικοτίνη και μονοξείδιο του άνθρακα,
β) ορισμένες πτυχές της επισήμανσης και της συσκευασίας των προϊόντων καπνού, συμπεριλαμβανομένων των προειδοποιήσεων για την υγεία που πρέπει να αναγράφονται στις μονάδες συσκευασίας των προϊόντων καπνού και σε κάθε εξωτερική συσκευασία, καθώς και των χαρακτηριστικών ιχνηλασιμότητας και ασφαλείας που εφαρμόζονται σε προϊόντα καπνού,
γ) την απαγόρευση διάθεσης στην αγορά του καπνού που λαμβάνεται από το στόμα, την απαγόρευση διασυνοριακών πωλήσεων προϊόντων καπνού, καθώς και των ηλεκτρονικών τσιγάρων και των περιεκτών επαναπλήρωσης,
δ) την υποχρέωση υποβολής κοινοποίησης των νέων προϊόντων καπνού,
ε) τη διάθεση στην αγορά και την επισήμανση ορισμένων προϊόντων συναφών με τα προϊόντα καπνού, συγκεκριμένα των ηλεκτρονικών τσιγάρων και των περιεκτών επαναπλήρωσης και των φυτικών προϊόντων για κάπνισμα.

4. Επιπλέον, το παρόν σχέδιο νόμου, στο πλαίσιο της εθνικής δικαιοδοσίας και για λόγους ενότητας του δικαίου, ρυθμίζει τους χώρους στους οποίους απαγορεύεται το κάπνισμα προϊόντων καπνού και η χρήση συναφών προϊόντων, καθώς και διευθετεί θέματα σχετικά με τα σημεία πώλησης αυτών και την εγχώρια διαφήμιση με απώτερο στόχο την αποτροπή της προώθησης της κατανάλωσης καπνού και προϊόντων καπνού και της σύγχυσης αναφορικά με τα προϊόντα αυτά".

 

Ο Νόμος περιλαμβάνει 31 άρθα κατανεμημένα στα ακόλουθα τρία Μέρη:

ΜΕΡΟΣ Α΄ - ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ (άρθρα 1 - 2)
ΜΕΡΟΣ Β΄ - ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΠΝΟΥ (άρθρα 3 - 17)
ΜΕΡΟΣ Γ΄ - ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΤΣΙΓΑΡΑ ΚΑΙ ΦΥΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΓΙΑ ΚΑΠΝΙΣΜΑ (άρθρα 18 - 31)