Συνθετη Αναζητηση Νομοθεσιας - Νομολογιας

Νομοθεσία

Δασικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις και άλλες διατάξεις / N. 4423/27-9-2016, ΦΕΚ 182Α.

 

Δημοσιεύτηκε ο N. 4423/27-9-2016 / Δασικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις και άλλες διατάξεις,ΦΕΚ 182Α.

(Από την Αιτιολογική Έκθεση) ...

Κύριος στόχος του Νόμου είναι η εξυγίανση, ανάπτυξη και βελτίωση της λειτουργίας των Δασικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΔΑ.Σ.Ο.), η οποία θα ωφελήσει τα μέλη τους, θα συμβάλλει στην ορθότερη διαχείριση των δασών και θα διασφαλίσει τη διευκολύνει την υλοποίηση του έργου των δασεργατών που γίνονται μέλη σε ΔΑ.Σ.Ο. του δασεργάτη προς όφελος των ορεινών περιοχών και των πληθυσμών τους.

Οι βασικές ρυθμίσεις που εισάγονται ... είναι οι εξής:
- Προβλέπεται η ανάληψη από τους πρωτοβάθμιες Δασικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις (Δασικοί Συνεταιρισμοί Εργασίας) πολλαπλών δραστηριοτήτων (δραστηριοποίηση στις δασικές εργασίες ως και στη διακίνηση, εμπορία, επεξεργασία και μεταποίηση δασικών προϊόντων (άρθρο 1)).
- Αυξάνεται ο απαιτούμενος ελάχιστος αριθμός των μελών προκειμένης της σύστασης και της λειτουργίας Δασικού Συνεταιρισμού Εργασίας (ΔΑ.Σ.Ε.) στα 25 μέλη (άρθρο 3).
- Ορίζεται ρητά ότι η ιδιότητα του δασεργάτη αποτελεί προϋπόθεση για την απόκτηση της ιδιότητας μέλους Δασικού Συνεταιρισμού Εργασίας (άρθρο 5).
- Προβλέπεται η βεβαίωση της ιδιότητας του δασεργάτη και η εκπαίδευση των νεοεισερχομένων στο επάγγελμα (άρθρο 5).
- Καθιερώνεται η οικονομική ευθύνη των μελών, γεγονός το οποίο τα καθιστά πιο υπεύθυνα για την εν γένει λειτουργία του συνεταιρισμού (άρθρο 12).
- Καθιερώνεται διαφάνεια με τη συμμετοχή δικαστικών αντιπροσώπων στις αρχαιρεσίες των Δασικών Συνεταιρισμών και τις αυξημένες ποινικές ευθύνες των μελών του Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου (άρθρα 21 και 40).
- Προβλέπεται το σύστημα των αρχαιρεσιών με ενιαίο ψηφοδέλτιο (άρθρο 21).
- Καθιερώνεται ο αυτοέλεγχος με την επαναφορά του Εποπτικού Συμβουλίου, το οποίο είχε καταργήσει ο ν. 2810/2000 (άρθρο 22).
- Οργανώνεται η κρατική εποπτεία των Δασικών Συνεταιρισμών Εργασίας με την καθιέρωση της Διεύθυνσης Δασών του Νομού ως εποπτεύουσας αρχής και την τήρηση κεντρικού και περιφερειακού Μητρώου Δασικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Δασεργατών- ΜΗ.ΔΑ.ΣΟ. (άρθρο 23).
- Καθίσταται υποχρεωτική για κάθε δασικό συνεταιρισμό εργασίας η ψήφιση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας, με τον οποίο ρυθμίζεται η εσωτερική λειτουργία του Συνεταιρισμού (άρθρο 25).
- Καθιερώνεται ως υποχρεωτική η διάθεση των προϊόντων που παράγονται κατόπιν παραχώρησης της εκμετάλλευσης των δημοσίων δασών στους πρωτοβάθμιους ΔΑ.Σ.Ο. με δημοπρασία αποκλείοντας την απ’ ευθείας συμφωνία με τον έμπορο (άρθρο 25).
- Εξασφαλίζεται η διαφάνεια των οικονομικών δραστηριοτήτων των συνεταιρισμών (άρθρο 27).
- Προβλέπεται η επιβολή έκτακτης εισφοράς στα μέλη ως μέσο πρόληψης της κήρυξης του συνεταιρισμού σε πτώχευση (άρθρο 30).
- Εξασφαλίζεται ότι οι Ενώσεις Δασικών Συνεταιρισμών δεν θα ανταγωνίζονται τους πρωτοβάθμιους δασικούς συνεταιρισμούς εργασίας με την καθιέρωση της απαγόρευσης ανάληψης από αυτές δασικών εργασιών για λογαριασμό τους ή για λογαριασμό των μελών τους (άρθρο 37).
- Προβλέπεται η χρηματοδότηση και η παροχή φορολογικών και αναπτυξιακών κινήτρων υπέρ των Δασικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων (άρθρα 42 και 43).
- Mε τις μεταβατικές διατάξεις ρυθμίζονται τα θέματα της προσαρμογής του δασικού συνεταιριστικού κινήματος στο νέο ειδικό θεσμικό πλαίσιο (άρθρο 47).


Δείτε ολόκληρο το κείμενο του Νόμου εδώ.