Συνθετη Αναζητηση Νομοθεσιας - Νομολογιας

Νομοθεσία

Αντικατάσταση πραγματογνώμονα λόγω απαίτησης υπέρμετρης αμοιβής (Μ.Π.Α 218/2017)

(Μ.Π.Α 218/2017) ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΝΑ ΛΟΓΩ ΑΠΑΙΤΗΣΗΣ ΥΠΕΡΜΕΤΡΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΩΣ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ Ή ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ. ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΡΝΗΣΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΝΑ


- Πιθανολογήθηκε ότι ο ... πραγματογνώμονας, αρνείται συγκολυμμένως να διενεργήσει τnv προγμοτογνωμοαύνη που του έχει ανατεθεί απαιτών και μάλιστα προκαταβολικώς, ως αμοιβή του, το ποσό των 1.200 ευρώ συν ΦΠΑ, κατά την στιγμή που, στην ελεύθερη αγορά ... για την εκτέλεση παρόμοιου έργου καταβάλλεται ως αμοιβή το σημαντικά χαμηλότερο ποσό των 500 ευρώ πλέον ΦΠΑ ... και βέβαια, μετά την εκτέλεση του έργου. Η προκαταβολή του συνόλου ή και τμήματος της υπ' όψη αμοιβής δεν αποτελεί προϋπόθεση της εκτελέσεως των καθηκόντων του οποιουδήποτε πραγματογνώμονα. Στην ανωτέρω δε απαίτηση του ορισθεντος πρσγματογνώμονα. η αιτούσα πιθανολογήθηκε όπ αδυνατεί να ανταποκριθεί λόγω των περιορισμένων οικονομικών της δυνατοτήτων σε συνδυασμό με την πανθομολογούμενη ιδιαίτερα δυσμενή οικονομική συγκυρία.

Η άρνηση του διορισθέντος πραγματογνώμονα να καταθεσει την έκθεση πραγματογνωμοσύνης του βρίσκεται σε αντίθεση προς τις ισχυουσες διατάξεις (ΚΠολΔ 374, ΑΚ 694 παρ.1 εδ.α ) και ως αδικαιολόγητη μπορεί να επισύρει δυσμενείς συνέπειες σε βάρος του αρνούμενου πρσγματογνώμονα (ΚΠολΔ 386)

Επισημαίνεται δε ότι ως προς τους διαδίκους η τυχόν αναζήτηση ενδίκων βοηθημάτων προκειμένου ο διορισθείς πραγματογνώμων να εξσνσγκασθεί δικαστικώς στη διεξαγωγή της ανατεθείσης πραγματογνωμοσύνης, θα είναι περισσότερο χρονοβόρα και δαπανηρή σε σχέση με την παρούσα διαδικασία αντικατάστασής του.