Συνθετη Αναζητηση Νομοθεσιας - Νομολογιας

Νομοθεσία

Τροποποίηση του άρθρου 574 Κ.Π.Δ. - Ν. 4360/29-1-2016

 

Δείτε το κείμενο του άρθρου 574 Κ.Π.Δ. όπως διαμορφώθηκε μετά την τροποποίησή του με το άρθρο 33 Ν. 4360/29-1-2016

 

"574.- ΤΡΟΠΟΣ ΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ.

1. Με την επιφύλαξη της εφαρμογής του μηχανογραφικού συστήματος κατά το άρθρο 573 παρ. 1 εδ. ε΄, το ποινικό μητρώο αποτελείται από δελτία.
 
2. Σε κάθε δελτίο ποινικού μητρώου αναγράφονται τα εξής:
α) Τα στοιχεία της ταυτότητας που είναι αναγκαία για την εξατομίκευση του προσώπου στο οποίο αφορά το δελτίο και ιδίως το πλήρες ονοματεπώνυμο, το ονοματεπώνυμο γονέων, την ημερομηνία, την πόλη και το κράτος γέννησης, το φύλο, την ιθαγένεια ή τις ιθαγένειες, το τυχόν προηγούμενο ονοματεπώνυμο ή ψευδώνυμο, τον αριθμό και το είδος των εγγράφων ταυτοποίησης και τον αριθμό φορολογικού μητρώου.
Αν πρόκειται για έγγαμο, αναγράφεται και το ονοματεπώνυμο του συζύγου.
β) Οι ακόλουθες αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις ή βουλεύματα:
βα) Κάθε απόφαση για κακούργημα ή πλημμέλημα για το οποίο έχει επιβληθεί ποινή στερητική της ελευθερίας ή χρηματική ποινή, με τις παρεπόμενες ποινές και τα μέτρα ασφάλειας που έχουν επιβληθεί.
ββ) κάθε απόφαση με την οποία επιβάλλεται περιορισμός σε ειδικό κατάστημα κράτησης νέων.
βγ) Κάθε απόφαση αλλοδαπού δικαστηρίου που α­νακοινώθηκε επίσημα, αν αφορά πράξη που χαρακτηρίζεται από την ελληνική ποινική νομοθεσία ως κακούργημα ή πλημμέλημα.
βδ) Κάθε απόφαση ή βούλευμα που απαλλάσσει τον κατηγορούμενο ως ανίκανο για καταλογισμό με τα ανα­πληρωματικά της κύριας ποινής μέτρα ασφάλειας, καθώς και κάθε απόφαση ή βούλευμα που απαλλάσσει τον κατηγορούμενο λόγω έμπρακτης μετάνοιας, εφόσον και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις η απειλούμενη ποι­νή είναι φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών.
βε) Αν έχει ανασταλεί η εκτέλεση ποινής στερητικής της ελευθερίας, γίνεται σχετική μνεία. Επίσης, γίνεται μνεία της ημερομηνίας κατά την οποία η απόφαση κατέστη αμετάκλητη.
γ) Ο χρόνος τέλεσης της αξιόποινης πράξης.
 
3. Στα δελτία ποινικού μητρώου εγγράφονται επίσης τα ακόλουθα στοιχεία:
α) Η χάρη με άρση των συνεπειών της καταδίκης, η παραγραφή της πράξης ή της ποινής με ειδικό νόμο, η αναστολή εκτέλεσης της ποινής υπό όρους με ειδικό νόμο, η απόλυση από τις φυλακές υπό όρο και η μεταβολή ή η άρση των μέτρων ασφάλειας που έχουν επιβληθεί, καθώς και οι αποφάσεις που εκδίδονται σύμφωνα με τα άρθρα 550 και 551.
β) Η χρονολογία και ο τρόπος απότισης της στερη­τικής της ελευθερίας ποινής που επιβλήθηκε για κα­κούργημα ή πλημμέλημα από δόλο, εφόσον είναι α­νώτερη από τρεις μήνες.
γ) Η διάταξη του εισαγγελέα που εκδίδεται κατόπιν ποινικής διαμεσολάβησης σε εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας."

Σχόλια:

- Η περ. α΄ της παρ. 2 τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 33 παρ. 1 Ν. 4360/29-1-2016, ΦΕΚ 9Α.

- Το δεύτερο εδ. της υποπερ. βε της περ. α΄ της παρ. 2 τίθεται όπως προστέθηκε με το άρθρο 33 παρ. 2 Ν. 4360/29-1-2016, ΦΕΚ 9Α.

- Η περ. γ΄ της παρ. 2 τίθεται οπως προστέθηκε με το άρθρο 33 παρ. 3 Ν. 4360/29-1-2016, ΦΕΚ 9Α.