Συνθετη Αναζητηση Νομοθεσιας - Νομολογιας

Νομοθεσία

N. 4481/20-7-2017 / Συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων πνευματι­κής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων, ..., ΦΕΚ 100Α.

 

Δημοσιεύτηκε ο N. 4481/20-7-2017 / Συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων πνευματι­κής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων, χορήγηση πολυεδαφικών αδειών για επιγραμ­μικές χρήσεις μουσικών έργων και άλλα θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλη­τισμού, ΦΕΚ 100Α.

Σύμφωνα με την Αιτιολογική Έκθεση:

"Σκοπός του παρόντος σχεδίου νόμου είναι η ρύθμισηζητημάτων συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων, καθώς και η χορήγηση πολυεδαφικών αδειών για επιγραμμικές χρήσεις μουσικών έργων στην εσωτερική αγορά, δημιουργώντας ένα αυτόνομο και ανεξάρτητο νομικό πλαίσιο για τη διαχείριση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων που έρχεται να συμπληρώσει το βασικό νόμο για την πνευματική ιδιοκτησία, ν. 2121/1993 «Πνευματική ιδιοκτησία, συγγενικά δικαιώματα και πολιτιστικά θέματα» (Α΄ 25).
Ταυτόχρονα, ενσωματώνεται η Οδηγία 2014/26/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Φεβρουαρίου 2014 για τη συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων, καθώς και για τη χορήγηση πολυεδαφικών αδειών για επιγραμμικές χρήσεις μουσικών έργων στην εσωτερική αγορά (ΕΕEK L 84/72 20.3.2014) στην ελληνική έννομη τάξη.
Πιο συγκεκριμένα αναφορικά με τη συλλογική διαχείριση, προβλέπονται προϋποθέσεις και κριτήρια που εξασφαλίζουν ένα υψηλό επίπεδο διακυβέρνησης, οικονομικής διαχείρισης, διαφάνειας και λογοδοσίας και θέτουν το πλαίσιο λειτουργίας και εποπτείας των οργανισμών
συλλογικής διαχείρισης και των ανεξαρτήτων οντοτήτων διαχείρισης. Παράλληλα εμπεριέχονται ρυθμίσεις που έχουν ως στόχο τον περιορισμό των παραβιάσεων δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων στο διαδίκτυο με γνώμονα τα συμφέροντα
και τα δικαιώματα όλων των μερών και το κοινοτικό κεκτημένο. Τέλος, στο πρώτο μέρος, περιέχει ρυθμίσεις για ζητήματα δημόσιας εκτέλεσης μουσικής σε καταστήματα και επιχειρήσεις. Στο δεύτερο μέρος με τις διατάξεις των άρθρων 56 έως 77 εισάγονται τροποποιήσεις
του ν. 3028/2002 «για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς» (Α΄ 153) και ρυθμίσεις για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών και των οργανισμών που εποπτεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και άλλες ρυθμίσεις πολιτιστικών θεμάτων.

Δείτε ολόκληρο τον νόμο εδώ.

Μικρή μνεία στα άρθρα:

- 44. (Εναλλακτική επίλυση διαφορών), το οποίο προβλέπει ότι οι διαφορές μεταξύ των οργανισμών συλλογικής δι­αχείρισης, των οργανισμών συλλογικής προστασίας, των μελών των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης και των οργανισμών συλλογικής προστασίας, των δικαιούχων ή των χρηστών, που γεννώνται από την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου και του ν. 2121/1993, μπορεί, εάν το επιθυμούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, να υπάγονται σε διαμεσολάβηση, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3898/2010 (Α'211).

- 52.- Προσβολή δικαιωμάτων στο διαδίκτυο, με το οποίο προστίθεται άρθρο 66Ε στον ν. 2121/1993 με τίτλο «Κυρώσεις για προσβολές δικαιω­μάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιω­μάτων στο διαδίκτυο»