Συνθετη Αναζητηση Νομοθεσιας - Νομολογιας

Νομοθεσία

ΑΝΑΚΟΠΗ ΚΑΤΑ ΚΑΤΑΣΧΕΤΗΡΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ. Ο ΕΠΙΣΠΕΥΔΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΗΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕΩΣ. ΝΟΜΙΜΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ

Μ.Π.Βόλ. 48/2018 (περιουσιακές διαφορές)


ΑΝΑΚΟΠΗ ΚΑΤΑ ΚΑΤΑΣΧΕΤΗΡΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ. Ο ΕΠΙΣΠΕΥΔΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΗΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕΩΣ. ΝΟΜΙΜΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ - Από το άρθρο 927 ΚΠολΔ, σε συνδυασμό με τα άρθρα 108, 294-297, 299, 954, 973, 993 και 999 του ίδιου Κώδικα, συνάγεται ότι .... σε εκείνον που επέσπευσε την εκτέλεση κατ' αρχήν δεν απαγορεύεται, ούτε αποδοκιμάζεται, αλλά αντιθέτως παρέχεται δικαίωμα να παραιτηθεί από κάθε μέλλουσα πράξη της εκτελέσεως, έως τη διενέργεια αυτής της πράξεως και με τήρηση του κατά νόμο οικείου τύπου και έτσι κατ' αρχήν να επιφέρει ματαίωση της έγκυρης διενέργειας της εν λόγω πράξεως. Η παραίτηση από την κατάσχεση, αυτού που την επέβαλε, ή η ανάκλησή της και γενικώς η ανάκληση της εντολής για εκτέλεση, η οποία δεν προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, αλλά, όμως, αποτελεί λόγο κατάργησης της εκτελεστικής διαδικασίας, κρίνεται κατά τις διατάξεις για παραίτηση από διαδικαστικές πράξεις.

Η παραίτηση αυτή, η οποία είναι έγκυρη και παρέχει έννομες συνέπειες, εφόσον δεν έχει προηγηθεί αναγγελία άλλου δανειστή υπό τις προϋποθέσεις των ΚΠολΔ 972 παρ.2 εδ.β' και 1006 παρ.2 εδ.α', οπότε η αναγγελία επέχει θέση αυτοτελούς κατάσχεσης, μπορεί να γίνει είτε κατά τις διατυπώσεις του άρθρου 297 ή με εξώδικη έγγραφη δήλωση αυτού που την επέβαλε, η οποία πρέπει να κοινοποιηθεί στον καθ' ου η εκτέλεση, οπότε και αρχίζει η δέσμευση του πρώτου, λόγω της φύσης της αναγκαστικής εκτέλεσης ως εξώδικης διαδικασίας, και στον επί του πλειστηριασμού υπάλληλο, δεν μπορεί, δε, να συναχθεί σιωπηρώς. Απέναντι στους τρίτους όμως και ιδιαίτερα απέναντι στους άλλους δανειστές του οφειλέτη, προκειμένου να διασφαλισθούν τα συμφέροντα τους, η παραίτηση, κατά την ορθότερη άποφη, παράγει έννομες συνέπειες από την καταχώρηση της στα βιβλία κατασχέσεων, όπως ακριβώς και η κατάσχεση παράγει έννομες συνέπειες έναντι των τρίτων από την εγγραφή στα ίδια βιβλία, σύμφωνα με το άρθρο 997 §§ 2 και 3 του ΚΠολΔ.

Η διάταξη της παραγράφου 5 εδ.α' του άρθρου 997 ΚΠολΔ, δίνει τη δυνατότητα πολλαπλών κατασχέσεων επί του ιδίου ακινήτου, αλλά από διαφορετικό και όχι από τον ίδιο δανειστή.


Δείτε ολόκληρη της απόφαση εδώ.